5.3.07

PLETENA MLEČNA ŠTRUCA




Sestavine:


približno 3/4 kg moke

Mleko:

približno ¼ l mlačnega mleka
8 žlic sladkorja
12 dag surovega masla
zravnana žlička soli
2 cela jajca in 2 rumenjaka


Kvasec:
glej pehtranovo potico


Vzhajano testo razdeli na 9 hlebčkov, ki jih nato posvaljkaj v enako dolge pramene. Spleti kite: najprej iz 4, nato 3, nato 2 (le ovij). Na pekač položi kito iz 4, jo premaži z rumenjakom (+ malo mleka), na to položi kito iz 3, premaži z rumenjakom, nazadnje ovito kito iz 2 in vse še enakomerno premaži. Peci 1 uro pri 150 stopinjah. Če se pletenica preveč zapeka, jo pokrij s peki papirjem.

PS: Testo lahko tudi razpoloviš in narediš dve manjši pletenici. Pletenica na sliki je iz polovične mase. Lahko seveda spleteš poljubne oblike - npr. rožice, venčke.

Še nasvet: testo ne sme biti preredko, sicer se med peko štruca razleze in ni več pletenih kit.

2 komentarja:

Peter pravi ...

Zelo okusno, sem poizkusil! Bravo Marija!

Mary pravi ...

Hvala! Sliko dodam, ko pletenico uspem slikati preden jo sladkosnedi jedci pojejo!